Anbi Diaconie

ANBI

Anbi-gegevens van de diaconie van de Jemaat Protestan PERKI Nederland, behorende tot de Protestantse Kerk in Nederland.
De bankrek.nr. is in januari 2024 bij de ING aangevraagd. Tot nu toe hebben we deze bankrek: NL 35 INGB 0008 8675 18 t.n.v. Protestantse Gemeente PERKI Nederland
                                                                           A. Algemene gegevens
Naam ANBI Diaconie van de Protestantse gemeente PERKI Nederland
Telefoonnummer
RSIN en KVKnr Rsin: 826088557 en KvKnr 76588440
Website adres: www.jemaatprotestanperki.nl
E-mail: diaconie@jemaatprotestanperki.nl
Adres/Postadres: Aalsmeerderweg 860
Postcode: 1435 EX
Plaats Rijsenhout
De Jemaat Protestan PERKI Nederland is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven “een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten “.

De gemeente vervult haar diaconale roeping in de kerk en in de wereld door in de dienst van barmhartigheid en gerechtigheid te delen wat haar aan gaven geschonken is, te helpen waar geen helper is en te getuigen van de gerechtigheid van God waar onrecht geschiedt. (Kerkorde artikel X lid 3).

De Diaconie van deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11 artikel 4 lid 2 van de kerkorde.

De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk.
Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland.
De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten, diaconieën en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI.  Dit is ook van toepassing op de diaconie van de Jemaat Protestan PERKI Nederland.

B. Samenstelling bestuur.
Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de kerkenraad 11 leden, die worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente. Het College van Kerkrentmeesters is verantwoordelijk voor het beheer  van de financiële middelen en de gebouwen van de gemeente, met uitzondering van diaconale aangelegenheden. De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening.  Het college bestaat uit tenminste drie leden. Verder  hebben zowel de kerkenraad als het college, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het classicaal college voor de behandeling van beheerszaken. (Ordinantie 11, art. 6-9).

C. Doelstelling/visie.
De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaarden en haar financiën.

  1.  - De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijke Kerk die zich, delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God
  2.  - Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen.
  3. - Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijke verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest.


D. Beleidsplan.
Het beleidsplan van de Protestantse Kerk kunt u vinden via deze link:
Beleidsplan Protestantse Kerk in Nederland
Op de website www.jemaatprotestanperki.nl vindt u het beleidsplan 2017-2021 van onze gemeente.



E. Beloningsbeleid
De beloning van de predikant van onze gemeente is geregeld in de ‘Generale regeling rechtspositie predikanten’. De beloning van de overige medewerkers in loondienst, zoals kerkelijk werkers, kosters/beheerders, is geregeld in de ‘ Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland’.
De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link:
Generale Regelingen Protestantse Kerk in Nederland

Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.

F. Verslag Activiteiten.
De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een
levende gemeente. Dat doen zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad.

G.  Huidige stand van zaken.
in de Jemaat Protestan PERKI Nederland wordt een begin gemaakt met diaconale inzet voor mensen die dat nodig hebben. Voor mensen in Nederland en elders in de wereld. In 2019 is er bv. gecollecteerd voor de hulp en heropbouw van de getroffen dorpen op Sulawesi in Indonesie. Dit geld is overgemaakt naar Kerk in Actie.

Met de PKN-wijkgemeente Christus Triumfatorkerk wordt gesproken over diaconale inzet voor wijkbewoners in Den Haag.

De diaconie van de Jemaat Protestan PERKI Nederland bezit geen vermogen in de vorm van geldmiddelen, woningen of landerijen. Er is dus ook geen opbrengst van vermogen.

De ontvangen inkomsten van de diaconie zullen besteed worden aan diaconaal werk, zowel plaatselijk, landelijk als wel wereldwijd in de vorm van ondersteuning van activiteiten en doorbetaling van voor specifieke projecten gehouden inzamelingen.

Daarnaast zullen de ontvangen inkomsten ook besteed worden aan de kosten van de eigen organisatie en bijdragen voor het in stand houden van het landelijke diaconale werk van de kerk. Op dit moment zijn er nog geen kosten voor beheer en administratie van de diaconale zaken.

H. begroting 2024
De jaarrekening 2022 en de jaarrekening 2023 bevatten nagenoeg dezelfde bedragen. Deze jaarrekeningen zijn op te vragen bij het College van Diakenen of het College van Kerkrentmeesters: bijv. bij Tirza Latumaerissa)
IN
2000,- euro  van collecten van de vier wijkgemeenten

UIT
1500,- euro uitgaven voor lokale en nationale hulp cf. beleid van PG PERKI. Bijv. via Kerk in Actie.

500,- euro voor steun aan hulpbehoevende leden of bewoners in de stadswijken, die wij kennen en die een beroep hebben gedaan op de diaconie

Share by: