Financiën

Hier staat de jaarrekening 2022 en begroting 2023. De Algemene Kerkenraad heeft deze in april 2023 goedgekeurd.

Jaarrekening 2022 en begroting 2023

Toelichting op jaarrekening 2022 en begroting 2023:


1. Inleiding 
1.1 Doel van het document 

In dit document wordt verslaglegging van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente PERKI Nederland voor het boekjaar 2022 weergegeven. 


1.2 Opstellers 

Verantwoordelijk voor de verslaglegging is het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente PERKI Nederland. De onderliggende stukken zijn aangeleverd door de kerkrentmeesters van de plaatselijke wijkkerkeraden:

  • Amsterdam Buitenveldert: Theo Paap en Tirza Latumaerissa-Shen
  • Den Haag: Budi Hadi en Diana Ariestanti
  • Rotterdam: Lisa Dotulong
  • Utrecht: Jan Scholten


1.3 Voor wie 

Deze verslaglegging is in de eerste plaats bedoeld voor de gemeente van de Protestantse Gemeente van PERKI Nederland, vervolgens voor de toezichthoudende organen in de Protestantse Kerk in Nederland.


2. Toelichting op de jaarrekening 2022 en de begroting 2023.

Vanwege de geringe omvang van de gemeente werken we niet met FRIS en niet met LRP. Elke wijkgemeente en de AK / CvK houden voor de kas en voor de bank volgens een afgesproken werkwijze een kasbankboek bij. Aan het eind van het boekjaar bundelen we die en maken daaruit de jaarrekening en de begroting voor de hele gemeente. 


Erediensten

Bij de opstelling van de begroting van 2022 is uitgegaan van de mogelijkheid dat de diensten gewoon weer gehouden kunnen worden in het bijzijn van de gemeente leden. Dit is gelukkig gelukt. Ook in 2022 is er een Startzondag georganiseerd. Dit hebben wij mogen vieren in “ The Tiny Church” op de Floriade in Almere. Het was een gezegende en geslaagde dag. In kleinere groepen hebben de gemeenteleden van de mooie kunstwerken in de “ Tuin van de vruchten van de geest” mogen genieten en hebben wij de eredienst in dezelfde tuin van “ The Tiny Church” gevierd.  Daarna was er nog gelegenheid om de Floriade zelf te bezoeken. 

Opbrengst vrijwillige bijdragen.

Ook in 2022 is de actie Kerkbalans gestart. De begrote opbrengsten uit de vrijwillige bijdragen is ruimschoots behaald.


Kerkelijk werker

Vanaf januari 2022 heeft mevrouw Deborah Simatupang als pastoraal medewerkster de PG PERKI ondersteund in het pastorale werk. Zij heeft vele gemeenteleden in het jaar 2022 samen met de ouderlingen en diakenen mogen bezoeken en is zij daar waar mogelijk ook voor gegaan in de erediensten. Helaas kan mevrouw Deborah Simatupang het kerkelijk werk niet voorzetten. PG PERKI is voor 2023 op zoek naar een kandidaat die het werk kan overnemen. 


Nieuwe ambtsdragers 

In 2022 zijn er in de wijkgemeenten nieuwe ambtsdragers benoemd. De nieuwe ambtsdragers zullen elk met hun talenten de wijkgemeenten ondersteunen in de opbouw van de gemeente. 


2.1 Geconsolideerde jaarcijfer PG PERKI Nederland 2022

(zie boven)


43.32 De gerealiseerde kosten pastorie/ diaconie is inclusief de vergoeding voor de pastoraal medewerkster.

44.90 De gerealiseerde kosten overige kerkelijke activiteiten is inclusief de kosten voor de Startzondag. Hiervoor is een subsidie aangevraagd en gehonoreerd, echter in 2022 nog niet ontvangen

47.11 Hogere kosten door onvoorziene uitgaven zoals de aanschaf van een printer

58.95 Hogere kosten door bijvoorbeeld uitgaven voor het Kerstdiner.


2.2 Balansposten PG PERKI Nederland 2022

(zie boven)


2.3 Begroting 2023

(zie boven)
2023 staat in het teken van de opbouw van de gemeente. Er is een wens om meer samen te organiseren ter versterking van de onderlinge band van de vier wijkgemeenten. Zo staat er een benefietavond op de agenda voor 2023 en een busreis naar bijvoorbeeld een Kerstmarkt. 


Financiële prognose voor de Protestantse Gemeente PERKI Nederland

  1. Uitgangspunt voor de prognose zijn de jaarrekening 2022, de begroting 2023 van de gemeente en de eigen financiële reserve.
  2. Tot op heden hebben de kerkrentmeesters van de wijkgemeenten zowel het geld voor het kerkelijk werk als de diaconie beheerd. Het jaar 2023 zal het overgangsjaar zijn waarin de diakenen van de wijkgemeenten geleidelijk een diaconaal programma zullen opzetten, met de daarbij behorende projecten en fondswervingen. De diaconie zal dit jaar aan de hand daarvan haar eigen begroting maken. Het geld dat voor de diaconie bestemd is, die nu nog in de boeken staan van de PG PERKI Nederland, zal uiteindelijk door de diakenen worden beheerd. 
  3. Voor 2023 is het van belang om weer een kerkelijk werker te kunnen aanstellen die de PG PERKI Nederland zal ondersteunen in het pastorale en diaconale werk van PG PERKI.  Het belang van een kerkelijk werker ten gunste van de opbouw van de gemeente van PG PERKI Nederland is gebleken in het werk dat mevrouw Deborah Simatupang in 2022 heeft verricht. 
  4. Predikant en preekvoorzieners leggen een betrekkelijk grote claim op de te besteden bedragen bij de PG PERKI. Net als in 2022 zijn voor het komende jaar reeds afspraken gemaakt met de plaatselijke kerkrentmeesters over de te betalen vergoedingen. Deze zullen zoveel mogelijk is lijn zijn met de richtlijnen van de PKN en gelijk zijn voor alle vier de wijkgemeenten
  5. De begrotingsposten voor levend geld en het saldo buffet zijn van groot belang voor de PG PERKI om de kerkdiensten te kunnen betalen. Gelukkig is het weer mogelijk om na de dienst bij elkaar te komen onder het genot van een hapje. De begrote opbrengsten van het buffet in 2022 is behaald en de verwachting is dat in 2023 minstens te evenaren. 
  6. Er staan voor 2023 weer benefietavonden en bazaars op het programma ter versterking van de kas. 
Share by: