Anbi en AVG

ANBI

ANBI-gegevens van de Protestantse Gemeente PERKI Nederland (behorend tot de Protestantse Kerk in Nederland) te Den Haag met wijkgemeenten te Amsterdam – Buitenveldert, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Bankrek.nr: NL 35 INGB 0008 8675 18 t.n.v. Protestantse Gemeente PERKI Nederland
                                                                           A. Algemene gegevens
Naam ANBI Protestantse gemeente PERKI Nederland, gevestigd te Den Haag.
Telefoonnummer 0297 – 346180 (scriba Algemene Kerkenraad)
KvK en Rsin gemeente KvKnr 76588408 en Rsin: 826088533
KvK en Rsin Diaconie KvKnr 76588440 en Rsin: 826088557
Website adres: www.jemaatprotestanperki.nl
E-mail: pgperkinl@hotmail.com
Adres/Postadres: Aalsmeerderweg 860
Postcode: 1435 EX
Plaats Rijsenhout
De Protestantse gemeente PERKI Nederland te Den Haag is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven “een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten “. Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11 artikel 4lid 1 van de kerkorde. De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk. Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland. De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de Protestantse Gemeente PERKI Nederland te Den Haag.
B. Samenstelling bestuur.
Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de kerkenraad 11 leden, die worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente. Het College van Kerkrentmeesters is verantwoordelijk voor het beheer  van de financiële middelen en de gebouwen van de gemeente, met uitzondering van diaconale aangelegenheden. De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening.  Het college bestaat uit tenminste drie leden. Verder  hebben zowel de kerkenraad als het college, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het classicaal college voor de behandeling van beheerszaken. (Ordinantie 11, art. 6-9).

C. Doelstelling/visie.
De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaarden en haar financiën.

  1.  - De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijke Kerk die zich, delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God
  2.  - Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen.
  3. - Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijke verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest.


D. Beleidsplan.
Het beleidsplan van de Protestantse Kerk kunt u vinden via deze link:
Op de website www.jemaatprotestanperki.nl vindt u het beleidsplan 2017-2021 van onze gemeente.


E. Beloningsbeleid
De beloning van de predikant van onze gemeente is geregeld in de ‘Generale regeling rechtspositie predikanten’. De beloning van de overige medewerkers in loondienst, zoals kerkelijk werkers, kosters/beheerders, is geregeld in de ‘ Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland’.
De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link:
Generale Regelingen Protestantse Kerk in Nederland.

Leden van kerkenraden, colleges en taakgroepen ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed. In beperkte gevallen wordt een geringe vrijwilligersvergoeding betaald.

F. Verslag Activiteiten.
De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende gemeente. Dat doet zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad. Een uittreksel van de belangrijkste gegevens treft u hieronder aan.

De jaarrekeningen vindt u hieronder. De jaarrekening 2022 en de begroting 2023 is op de Algemene Kerkenraad d.d. april 2023 goedgekeurd.

Toelichting op de jaarrekening 2022 en begroting 2023:


1. Inleiding 
1.1 Doel van het document 

In dit document wordt verslaglegging van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente PERKI Nederland voor het boekjaar 2022 weergegeven. 


1.2 Opstellers 

Verantwoordelijk voor de verslaglegging is het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente PERKI Nederland. De onderliggende stukken zijn aangeleverd door de kerkrentmeesters van de plaatselijke wijkkerkeraden:

  • Amsterdam Buitenveldert: Theo Paap en Tirza Latumaerissa-Shen
  • Den Haag: Budi Hadi en Diana Ariestanti
  • Rotterdam: Lisa Dotulong
  • Utrecht: Jan Scholten


1.3 Voor wie 

Deze verslaglegging is in de eerste plaats bedoeld voor de gemeente van de Protestantse Gemeente van PERKI Nederland, vervolgens voor de toezichthoudende organen in de Protestantse Kerk in Nederland en de belastingdienst.


2. Toelichting op de jaarrekening 2022 en de begroting 2023.

Vanwege de geringe omvang van de gemeente werken we niet met FRIS en niet met LRP. Elke wijkgemeente en de AK / CvK houden voor de kas en voor de bank volgens een afgesproken werkwijze een kasbankboek bij. Aan het eind van het boekjaar bundelen we die en maken daaruit de jaarrekening en de begroting voor de hele gemeente. 


Erediensten

Bij de opstelling van de begroting van 2022 is uitgegaan van de mogelijkheid dat de diensten gewoon weer gehouden kunnen worden in het bijzijn van de gemeente leden. Dit is gelukkig gelukt. 
Ook in 2022 is er een Startzondag georganiseerd. Dit hebben wij mogen vieren in “ The Tiny Church” op de Floriade in Almere. Het was een gezegende en geslaagde dag. In kleinere groepen hebben de gemeenteleden van de mooie kunstwerken in de “ Tuin van de vruchten van de geest” mogen genieten en hebben wij de eredienst in dezelfde tuin van “ The Tiny Church” gevierd.  Daarna was er nog gelegenheid om de Floriade zelf te bezoeken. 

Opbrengst vrijwillige bijdragen.

Ook in 2022 is de actie Kerkbalans gestart. De begrote opbrengsten uit de vrijwillige bijdragen is ruimschoots behaald.


Kerkelijk werker

Vanaf januari 2022 heeft mevrouw Deborah Simatupang als pastoraal medewerkster de PG PERKI ondersteund in het pastorale werk. Zij heeft vele gemeenteleden in het jaar 2022 samen met de ouderlingen en diakenen mogen bezoeken en is zij daar waar mogelijk ook voor gegaan in de erediensten.  Helaas kan mevrouw Deborah Simatupang het kerkelijk werk niet voorzetten. PG PERKI is voor 2023 op zoek naar een kandidaat die het werk kan overnemen. 


Nieuwe ambtsdragers 

In 2022 zijn er in de wijkgemeenten nieuwe ambtsdragers benoemd. De nieuwe ambtsdragers zullen elk met hun talenten de wijkgemeenten ondersteunen in de opbouw van de gemeente. 


2.1 Geconsolideerde jaarcijfer PG PERKI Nederland 2022

(zie boven)


43.32 De gerealiseerde kosten pastorie/ diaconie is inclusief de vergoeding voor de pastoraal medewerkster.

44.90 De gerealiseerde kosten overige kerkelijke activiteiten is inclusief de kosten voor de Startzondag. Hiervoor is een subsidie aangevraagd en gehonoreerd, echter in 2022 nog niet ontvangen

47.11 Hogere kosten door onvoorziene uitgaven zoals de aanschaf van een printer

58.95 Hogere kosten door bijvoorbeeld uitgaven voor het Kerstdiner.


2.2 Balansposten PG PERKI Nederland 2022

(zie boven)


2.3 Begroting 2023

(zie boven)


2023 staat in het teken van de opbouw van de gemeente. Er is een wens om meer samen te organiseren ter versterking van de onderlinge band van de vier wijkgemeenten. Zo staat er een benefietavond op de agenda voor 2023 en een busreis naar bijvoorbeeld een Kerstmarkt. 


Financiële prognose voor de Protestantse Gemeente PERKI Nederland


  1. Uitgangspunt voor de prognose zijn de jaarrekening 2022, de begroting 2023 van de gemeente en de eigen financiële reserve.
  2. Tot op heden hebben de kerkrentmeesters van de wijkgemeenten zowel het geld voor het kerkelijk werk als de diaconie beheerd. Het jaar 2023 zal het overgangsjaar zijn waarin de diakenen van de wijkgemeenten geleidelijk een diaconaal programma zullen opzetten, met de daarbij behorende projecten en fondswervingen. De diaconie zal dit jaar aan de hand daarvan haar eigen begroting maken. Het geld dat voor de diaconie bestemd is, die nu nog in de boeken staan van de PG PERKI Nederland, zal uiteindelijk door de diakenen worden beheerd. 
  3. Voor 2023 is het van belang om weer een kerkelijk werker te kunnen aanstellen die de PG PERKI Nederland zal ondersteunen in het pastorale en diaconale werk van PG PERKI.  Het belang van een kerkelijk werker ten gunste van de opbouw van de gemeente van PG PERKI Nederland is gebleken in het werk dat mevrouw Deborah Simatupang in 2022 heeft verricht. 
  4. Predikant en preekvoorzieners leggen een betrekkelijk grote claim op de te besteden bedragen bij de PG PERKI. Net als in 2022 zijn voor het komende jaar reeds afspraken gemaakt met de plaatselijke kerkrentmeesters over de te betalen vergoedingen. Deze zullen zoveel mogelijk is lijn zijn met de richtlijnen van de PKN en gelijk zijn voor alle vier de wijkgemeenten
  5. De begrotingsposten voor levend geld en het saldo buffet zijn van groot belang voor de PG PERKI om de kerkdiensten te kunnen betalen. Gelukkig is het weer mogelijk om na de dienst bij elkaar te komen onder het genot van een hapje. De begrote opbrengsten van het buffet in 2022 is behaald en de verwachting is dat in 2023 minstens te evenaren. 
  6. Er staan voor 2023 weer benefietavonden en bazaars op het programma ter versterking van de kas.
Jaarrekening 2021 en begroting 2022 Jaarrekening 2020 en toelichting, prognose jaarrekening 2019 en begroting 2020
G. Voorgenomen bestedingen.
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk kerkenwerk (of kerk-zijn) vertoont een grote mate van continuïteit: de predikanten of andere werkers verrichten hun werkzaamheden, kerkdiensten worden gehouden en ook andere kerkelijke activiteiten vinden plaats.

H. Verkorte staat van baten en lasten met toelichting.
Onderstaande staat van baten en lasten geeft via de kolom begroting inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen in het verslagjaar. De kolom rekening geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen. De voorgenomen bestedingen voor het komende jaar zullen niet sterk afwijken van de voorgenomen bestedingen van het verslagjaar.
Share by: